Over Ons

voorbeeld-schoolfoto-vrijstaand

Over Anette

Met schoolfotografie had ik direct een klik.

Dit is mijn ding! Hier krijg ik fijne kriebels van. Ik geniet van alle verschillende kindergezichtjes. Soms zijn die gespannen, andere kinderen staan tegenover me met een uitbundige glimlach en twee pretogen. Het ene kind zonder tanden, de ander met een blinkende beugel. Elk kind is uniek. En zo fotografeer ik de kinderen ook, als hun eigen-wijze zelf en op een manier waardoor kinderen het leuk vinden om op de foto te gaan. Schoolfotografie is waardevol. Het is een biografie, maar dan in beeld. En op de foto gaan bij de schoolfotograaf is een beleving!

Nostalgie maar dan heerlijk hip

Nostalgisch, dat zijn de herinneringen die ik heb aan het moment dat ik zelf moest lachen voor de schoolfoto. Ik was als kind enorm verlegen, daardoor weet ik nog precies hoe ik me voelde op het moment dat ik in het fotostudiootje moest gaan zitten. Stilstaan, lachen en.. ‘klik’. Het is iets wat je altijd bijblijft. Vroeger was schoolfotografie een stijf moetje. De foto was elk jaar hetzelfde. In die tijd stond de schoolfotograaf letterlijk én figuurlijk stil. Dat doe ik niet. Behalve dat ik met een grote glimlach sta te stuiteren van enthousiasme, is ook het vak continu in ontwikkeling. Zo is een achtergrond met graffiti – vet cool – zoals de kinderen dat zeggen. Tegenwoordig mag een schoolfoto zeker hip en flitsend zijn. En daarom kijken ouders én kinderen vaak uit naar het moment dat de schoolfoto weer wordt gemaakt.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Met de kennis van nu moet ik hier nog om glimlachen; als tiener had ik mijn eerste bijbaantje bij een schoolfotograaf. Dat was in de tijd dat alle schoolfoto’s in een plastic zakje mee naar huis gingen. Die ervaring en emotie vormen de negatieven van mijn drive. Alsof toen – in de tijd van de analoge camera – mijn beeld van de toekomst werd ontwikkeld. Maar wat weet je nou op die leeftijd? En dus koos ik voor een studie Journalistiek. Ik werkte als redacteur en ik heb veel functies binnen het communicatievak afgevinkt. Toch was ik altijd bezig met de kracht van beeld. Want een tekst kan raken, maar een goed beeld spreekt voor zich.

Ontwikkeld in kleur

Toen ik via de school van mijn kinderen in contact kwam met hun schoolfotograaf werd mijn toekomstbeeld plots haarscherp. Van hen heb ik Hippeschoolfoto overgenomen. In 2018 ben ik gestart. Wat een immens en fantastisch gevoel was dat! Mijn eigen bedrijf, een business die écht perfect bij me past. Mijn liefde voor beeld en het plezier dat ik haal uit de omgang met kinderen komen samen in schoolfotografie. Aan Hippeschoolfoto gaf ik mijn eigen draai. Een klein bedrijf met durf. Ik ben vernieuwend, breng behalve een mooie studio ook een fijne energie en hou van korte lijnen en persoonlijk contact. Ik denk graag mee met mijn klanten – én met de kinderen – en vind het fijn om te kunnen bouwen aan langdurige samenwerkingen. Bij veel scholen kom ik elk jaar terug om mooie portretten te maken. Door mijn lens zie ik de groei van kinderen. Het ene jaar is een kind verlegen, een jaar later stapt hetzelfde kind zelfverzekerd mijn studio in om het moment volledig te pakken. Met mijn foto’s breng ik die groei in beeld. Ik maak een biografie. Dat is dankbaar en waardevol tegelijk. Dit voelt niet als werken. En wanneer ik spontaan een knuffel krijg van een kind, dan word ik warm van binnen. In een flits zijn daar die kriebels weer. Dit is mijn ding!

Scroll naar boven